самовила

 • 121Ручей (село, Болгария) — У этого термина существуют и другие значения, см. Ручей (значения). Село Ручей Ручей Страна Болгария …

  Википедия

 • 122Юда (значения) — Юда Юда, юда самовила  в болгарской мифологии водяные вилы, соответствующие нашим русалкам. Юда (род)  родовое подразделение (ара) в составе башкир таныпцев …

  Википедия

 • 123Лорелај — (гер. Lorelei) 1. многу стрмна карпа на десниот брег на Рајна некогаш била многу опасна за бродарите 2. според митологијата: престојувалиште на истоимената речна самовила, убавица со долга коса, што ги мамела со своето пеење бродарите се додека… …

  Macedonian dictionary

 • 124Мелузина — (фр. Melusine) 1. во старофранцуска приказна: самовила (најада) на која долниот дел од телото секоја сабота и се претворал во змија се омажила за грофот Рејмон де Поатје под услов никогаш да не ја погледне во сабота кога мажот го прекршил… …

  Macedonian dictionary

 • 125Моргана — (фр. Morgana Le Fay) мит. митолошко суштество 1. првобитно: келтско полубожество, самовила или зла волшебница, зависно од времето во кое е оживувана сестра на кралот Артур 2. во подоцнежните легенди: злобна заводница …

  Macedonian dictionary

 • 126дријада — (грч. Dryas) мит. во старогрчката митологија: шумска нимфа, горска самовила што постоела и умирала заедно со дрвото во кое живеела (всушност, персонификација на дрвјата) …

  Macedonian dictionary

 • 127нимфа — (грч. nymphe) 1. мит. во старогрчката митологија: натприродно женско суштество во облик на убава девојка, самовила има повеќе видови нимфи, а имињата ги добиле по местото каде што живеат (авлонијади, ореади, лејмонијади, лимнади, напей, нереиди и …

  Macedonian dictionary

 • 128русалка — (елов.) мит. шумска и водна самовила кај старите Словени …

  Macedonian dictionary

 • 129ундина — (лат. Undina) 1. мит. во средновековното празноверие: женски воден дух, водна самовила ги измамува патниците сакајќи да стекне човечка душа со раѓање на дете со човек 2. Ундина астр. астероид откриен во 1867 година …

  Macedonian dictionary